handen ineen!

handen ineen!

donderdag 23 februari 2012

De kwartjes vallen!!!!

Door cultuur verschillen, werkwijze, terug in de tijd voor ons, wat is een bieb en hoe werkt dat?, zijn we na anderhalve week helemaal gelukkig.
We probeerden steeds om een simpel uitleensysteem uit te leggen, maar als je eigenlijk geen idee hebt waar wij het over hebben is dat moeilijk te begrijpen.
Vorige week kwam dan ook opeens een man van een naburige schoolbibliotheek langs om te helpen, maar hij ging ons uitleggen hoe we een bieb op moeten zetten, naar een model van 50 jaar geleden voor ons.
Gesneden koek voor Wia, maar volgens ons veel te ingewikkeld ,tijdrovend en met onnoemelijk veel schrijfwerk.
Gelukkig hebben we, door het toch gewoon te doen, kunnen laten zien hoe het simpeler, efficiƫnter en leuker kan.
Een klein voorbeeld: wij hebben razendsnel op de computer een formuliertje in elkaar geflanst, dat we ca.2000 keer nodig hebben. Tekst: This book must be returned before/on the date below.
Deze tekst had anders 2000 keer geschreven moeten worden. Razendsnel is iets teveel, we zijn hier de hele ochtend mee bezig geweest, want waar kun je iets printen en vind dan ook nog maar eens een kopieerapparaat!
Een openbaring en een vreselijk blij gezicht van Joseph die nu zag dat het ook anders kan.
Bij aankoop van de boeken werden hoofdzakelijk studieboeken aangeschaft. We hebben gelukkig ook veel "plezier" boeken kunnen inbrengen.
Er is nu een echte jeugdafdeling met gekleurde stickertjes en boeken die echt gepresenteerd worden. Voor hier totaal vreemd, maar nu ze het met eigen ogen zien, gaan die glimmen en wie weet zijn ze over tien jaar verder dan wij.
Wij leren dat we te snel willen en dat we hier voor een deel terug moeten naar de werkwijze van rond de jaren zestig.
Boekensteunen zijn onbekend. Wil probeert, bij de carpentershop van de Technische dovenschool, uit te leggen wat de bedoeling is. Lastig bij gebrek aan goed materiaal, maar met heel veel goede wil en vreselijk veel plezier lukt het om van wat resthout een voorbeeld te maken. We mochten zelfs een bestelling van 80 exemplaren doen die direct in productie genomen werden en hopelijk vandaag klaar zijn. Ze worden gemaakt terwijl andere jongens druk bezig zijn met de rest van de biebkasten af te maken en een tafel was ook al bijna klaar.
Gisteren hebben we kunnen laten zien hoe een biebje als dit zou kunnen werken, waar Joseph en Sister Flevia heel blij van worden, en nu snappen hoe het ook kan en met veel enthousiasme aan de gang kunnen.
Wat een prachtige dag en we kunnen het nu pas vertellen want de internetverbinding liet ons weer eens in de steek. Dat is Kenia, een prachtig land en volk.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten