handen ineen!

handen ineen!

donderdag 16 februari 2012

Domweg plakken en veel emotie

Gisteren en vandaag zijn we druk bezig geweest met het sorteren en stickeren van de boeken. Uit diverse gaten en hoeken kwamen boeken tevoorschijn van soms voor 1950. Nog van voor onze tijd!!!! Voor zover mogelijk moesten die toch wel gerestaureerd worden, want als je niet veel hebt, ben je blij met zelfs heel oude boeken. Ook hebben we weer voor 4 klassen voorgelezen en dat blijft altijd een prachtige ervaring. Wia kijkt vanachter uit de klas naar de versleten jurken, sokken, truien, schoenen en wat vakjes gevuld met oude stoffige boekjes en schriftjes.
Ghana was een stap van 70 jaar terug in de tijd...Kenia zo'n 50 jaar terug. Wil herkent vooral het nonnensysteem en de religieuze plaatjes op flanelborden. Gelukkig worden de kinderen hier in ieder geval niet geslagen, maar maken vreselijk lange dagen van 6.30 uur tot soms 21.00 uur. Ze hebben af en toe wel even pauze en verder is het stampen geblazen.
Er zijn hier 5 scholen van kleuterschool tot ambachtsschool. Totaal 1000 kinderen waarvan 500 kinderen doof zijn. Onze gebarentaal breidt zich iedere dag uit!
Rond 17.00 uur zijn we nog even naar het weeshuis gegaan waar rond de 50 baby's en peuters zitten. Moeilijk, maar ze hebben in ieder geval een dak boven hun hoofd en eten. Vandaag hebben we allebei met een baby'tje in de armen gestaan. Wil met een te vroeg geboren baby en Wia haalde een kindje van 3 maanden uit de wieg want ze huilde hartverscheurend. Ze had haar in no time stil en kreeg een dikke glimlach.
Het is en blijft voor ons onwerkelijk.


1 opmerking: